Image text Google Trabica Web Design eShop

amea espa

Η Trabica με σεβασμό στα άτομα με αναπηρία, κατασκευάζει ιστοσελίδες, που συμφωνούν με τις προδιαγραφές που απαιτούνται για τη σωστή προβολή τους. Ακολουθώντας το πρότυπο προσβασιμότητας WCAG 2.0, το οποίο είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένο για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, η ιστοσελίδα σας θα είναι φιλικά προσβάσιμη προς τα ΑμΕΑ, προσφέροντας τους τη δυνατότητα να δουν το σύνολο των δραστηριοτήτων της εκάστοτε εταιρίας. Κάτι το οποίο ζητάνε και τα προγράμματα ΕΣΠΑ.

To WCAG 2.0 ορίζει τον τρόπο, με τον οποίο θα καταστεί το περιεχόμενο του ιστού πιο προσβάσιμο σε άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑμΕΑ). Η προσβασιμότητα περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα αναπηριών, συμπεριλαμβανομένων οπτικές, ακουστικές, σωματικές, ομιλία, γνωστική, τη γλώσσα, τη μάθηση, και νευρολογικές αναπηρίες. Εδώ να σημειώσουμε, ότι παρά το γεγονός πως αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, δεν είναι σε θέση να καλύψουν τις ανάγκες των ατόμων με όλους τους τύπους, βαθμούς και συνδυασμούς αναπηρίας. Παρακάτω θα δείτε επιγραμματικά τα επίπεδα και τις κατευθυντήριες γραμμές του προτύπου προσβασιμότητας.

Βασικά, η WCAG αποτελείται από τρία επίπεδα προτεραιότητας. Το επίπεδο Α, το οποίο έχει τις χαμηλότερες απαιτήσεις, το επίπεδο ΑΑ, το οποίο είναι και η βάση που ζητάει το ΕΣΠΑ και τελευταίο το επίπεδο ΑΑΑ, το οποίο έχει αρκετά υψηλές απαιτήσεις για μια συνηθισμένη ιστοσελίδα.

Κάθε επίπεδο προσθέτει επιπλέον απαιτήσεις σχετικά με τις τέσσερις αρχές - κατευθυντήριες γραμμές. Παρακάτω παραθέτουμε μια σύντομη αναφορά σε αυτές υπό το WCAG 2.0. Σύμφωνα με αυτές, ένας ιστότοπος πρέπει να είναι:

 1. Αντιληπτός: Όταν λέμε αντιληπτό εννοούμε, ότι οι πληροφορίες και η διασύνδεση του χρήστη θα πρέπει να είναι ευπαρουσίαστες, ώστε να μπορεί ο χρήστης να καταλάβει με τη βοήθεια των αισθήσεων ή της νόησης.
 2. Εύχρηστος: Το περιβάλλον του χρήστη και το μενού πλοήγησης πρέπει να είναι εύκολα στη χρήση.
 3. Κατανοητός: Το περιβάλλον του χρήστη και οι πληροφορίες πρέπει να είναι κατανοητές, χωρίς να απαιτείται  προσπάθεια κατανόησης τους ή εξήγηση.
 4. Τεχνικά Σταθερός: Τόσο το περιεχόμενο της ιστοσελίδας, όσο και οι υποστηρικτικές τεχνολογίες, θα πρέπει να είναι κατασκευασμένα με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορούν να προβληθούν σωστά από ένα μεγάλο σύνολο περιηγητών και συσκευών.

Συνεπώς κατά την διάρκεια που κατασκευάζουμε ή επιδιορθώνουμε την ήδη υπάρχουσα ιστοσελίδα σας, με υποστήριξη για ΑμΕΑ, πρέπει να προσέξουμε τα παρακάτω:

 • Πλήρης λειτουργικότητα
  Κάθε ιστοσελίδα πλέον οφείλει να παρέχει όλη την λειτουργικότητα που αναμένει να βρεί ένας χρήστης σε αυτήν, σε όποια κατηγορία και αν ανήκει. Η Trabica φροντίζει και πέρα απο τα πρότυπα που υπάρχουν να ενσωματώνει και τους άγραφους κανόνες λειτουργικότητας. Για παράδειγμα ένας slider πρέπει στις οθόνες αφής να λειτουργεί με touch gestures.

 • Πλήρης προσβασιμότητα
  Θα πρέπει σε όλους τους τομείς που απαρτίζουν μια ιστοσελίδα, να δίνετε πλήρη πρόσβαση σε όλους τους εν δυνάμει χρήστες. Εκτός από αυτά πρέπει, με σεβασμό στα ΑμΕΑ, να έχει και διάφορες πρόσθετες λειτουργίες, όπως ανάγνωση κειμένου, επιλογή μεγέθους γραμμάτων, χρωμάτων, αντίθεσης, πλοήγηση από το πληκτρολόγιο και ηχητικά. Όλα αυτά μπορούν να ενταχθούν είτε σε μια υπάρχουσα, είτε σε μια καινούρια ιστοσελίδα, χωρίς να επηρεάσουν αισθητά το εικαστικό, ή την ορθή λειτουργία σε smartphone, tablet κλπ.

 • Το πλεονέκτημα να συμμορφωθεί με το πρότυπο WCAG 2.0
  Υπάρχουν αρκετά πιο σημαντικοί λόγοι που επιβάλουν την συμμόρφωση της ιστοσελίδας με το πρότυπο WCAG 2.0, από την επιδότηση του ΕΣΠΑ. Όταν μια ιστοσελίδα, ηλεκτρονικό κατάστημα, ή μια εφαρμογή πληρεί τις προϋποθέσεις, τότε κερδίζει σε παρουσία, έχει μεγαλύτερη απήχηση κοινού, καθώς και καλύτερη απήχηση στις μηχανές αναζήτησης. Σύμφωνα με έρευνες, αν μια ιστοσελίδα είναι δύσχρηστη, τότε το ποσοστό εγκατάλειψης εκτοξεύεται στα ύψη, πόσο μάλλον για τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Οπότε, μια εύχρηστη σελίδα κάνει ευτυχισμένους τους μελλοντικούς σας πελάτες. Η εμπειρία μας και στις εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα κατέληξε στο ίδιο συμπέρασμα.

 • Σύγχρονη αισθητική
  Υπάρχει μια λανθασμένη αντίληψη, ότι οι ιστοσελίδες για ΑμΕΑ πρέπει να έχουν συγκεκριμένα πρότυπα, τα οποία θυσιάζουν την αισθητική. Η Trabica σας παραδίδει την ιστοσελίδα σας, είτε νέα είτε ανακατασκευασμένη, βασισμένη στα σύγχρονα εικαστικά πρότυπα, χωρίς να κάνουμε ούτε μια υποχώρηση στο εικαστικό μέρος. Το μόνο που θα παρατηρήσει ο τελικός χρήστης είναι το διακριτικό εικονίδιο, που θα του δώσει πρόσβαση στις επιπλέον επιλογές. Εδώ να επισημάνουμε μια ερώτηση ενός πελάτη μας: "Ο διαχειριστής χρειάζεται να έχει κάποιες επιπλέον γνώσεις;" Η απάντηση είναι, ότι το μόνο που θα παρατηρήσει ο διαχειριστής της ιστοσελίδας είναι η αύξηση στο πελατολόγιο του, μίας και οι αλλαγές λειτουργούν χωρίς την δική του παρέμβαση.

 • Προσαρμογή για mobile συσκευές και tablet
  Πλέον, οι ιστοσελίδες πρέπει να είναι responsive, σύμφωνα και με τις αλλαγές στις μηχανές αναζήτησης το 2015. Αυτό μεμονωμένα δείχνει την τάση που έχουν οι σημερινοί χρήστες να επισκέπτονται τον ιστότοπο σας απο smartphone, tablet κλπ. Σύμφωνα με τα Google Analytics σε ιστότοπους πελατών μας με όριο πάνω απο 300.000 views το μήνα, το 50% είναι από κινητά (σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνει το 75%). Οπότε πόση σημασία θα είχε να προσαρμόσουμε την ιστοσελίδα σας με το πρότυπο WCAG 2.0, αλλά να έχει ελλειπή υποστήριξη στα κινητά; Το αποτέλεσμα θα είναι πλήρως responsive και φυσικά φιλικό προς τα ΑμΕΑ.

 • Διαμόρφωση σύμφωνη με την εκάστοτε νομοθεσία (cookies, περιορισμοί για αλκοόλ, τυχερά παιχνίδια)
  Πέρα από τα πρότυπα που πρέπει να ακολουθούμε, υπάρχουν και κάποιοι νόμοι που δεν μπορούμε να παραλείψουμε. Σύμφωνα με το νόμο, αν η ιστοσελίδα ή το ηλεκτρονικό σας κατάστημα έχει περιεχόμενο, το οποίο δεν πρέπει να είναι προσβάσιμο σε κάποιες ομάδες ανθρώπων, αυτό πρέπει να επισημαίνεται με το κατάλληλο τρόπο. Οπότε αν πραγματεύεστε με αλκοολ, τυχερά παιχνίδια και υλικό ακατάλληλο για ανηλίκους θα πρέπει να έχετε σε εμφανές σημείο την προειδοποίηση για το όριο ηλικίας. Το ίδιο ισχύει και για τα cookies, ακόμα και αν προέρχονται από τα  Google Analytics. Αυτές οι προειδοποιήσεις πρέπει να είναι "ορατές" και σε ΑμΕΑ με τον κατάλληλο τρόπο.

Επωφεληθείτε από την προσφορά γνωριμίας με την εταιρείας μας, για την προσαρμογή υπάρχουσας ιστοσελίδας για ΑμΕΑ:

Μεταφέρετε την ιστοσελίδα σας στην Trabica και κερδίστε έκπτωση 20% σε όποιο πακέτο ‎Hosting‬ επιλέξετε! Η προσφορά ισχύει για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο 2016. Χρησιμοποιήστε το κουπόνι > trahostwcag < κατά την αγορά σας.

Μεταφέρετε το .gr domain σας στην Trabica και κερδίστε έκπτωση 25% για την πρώτη ανανέωση. Στη συνέχεια η ανανέωση domain κοστολογείται στα €20/διετία (άνευ ΦΠΑ).

Για περισσότερες πληροφορίες, μη διστάσετε...

 

|